Mramorovaná vejce – vzdálený orient u vás na talíři
Máte někdy pocit, že vám v kuchyni dochází fantazie? Nevíte, čím překvapit? Někdy se zdá, že je těžké vytvořit něco nového ze základních surovin, navíc když oceníte jednoduchost. Máme pro vás snadný recept, který zvládne opravdu každý. A to si pište, že tento zdravý a lehký pokrm potěší i toho největšího gurmána!
Čínská čajová vejce působí jako exoticky vypadající snack. Ve skutečnosti se jedná o slavné čínské pouliční jídlo, které se také nazývá mramorované vejce.
Původ této lahůdky se nachází v provincii Zhejiang. Původně se jednalo pouze o způsob, jak uchovat potraviny. Dnes tento pokrm běžně objevíte i v proslulých restauracích v Hongkongu.
Vejce jsou marinovaná v koření a čaji, díky čemuž mají jedinečnou a výraznou chuť. Díky svému zajímavému vzhledu získala popularitu a v naší době již existuje mnoho variací a technik přípravy, ať už se jedná o způsob, anebo kombinaci koření.
Ingredience
Postup
Vejce uvařte tak, ať jsou středně tuhá. Následně je ochlaďte ve studené vodě. Důležité je, aby bílek ztuhnul.
Každé vajíčko jednotlivě naklepejte jemnými pohyby lžíci tak, aby skořápka popraskala, ale neodlupovala se. Je to o cviku, proto nespěchejte. Právě díky prasklinkám na vejci vznikne mramorování.
Přiveďte vodu k varu a vložte do ní čaj, sójovou omáčku, badyán, skořici, kmín, pepř a zázvor. Nakonec vložte vejce a povařte zhruba 10 minut. Hrnec odstavte. Nechte vejce jeden den marinovat ve vývaru. Díky tomu se úžasná kořeněná chuť dostane ke žloutkům skrz praskliny a na bílku se vytvoří mramorová textura.
Před servírováním odloupněte skořápku. Tento pokrm se dokonalé hodí k čerstvé zelenině a může se doplnit omáčkou.
Dobrou chuť!