Čajové vdolky se želé z Darjeelingu a vanilky
Ahmad Tea je v České republice již 30 let a při této příležitosti jsme si připravili něco speciálního. Náš ambasador a cukrářský mistr pan Josef Maršálek pro Vás připravil jedinečný recept na Čajové vdolky se želé z Darjeelingu a vanilky, které promění každý čaj o páté v dokonalý gurmánský zážitek. Pojďte si tyto dokonalé vdolky připravit s námi.
Budete potřebovat:
Želé z Darjeelingu:
200 g cukru krupice
20 ml citronové šťávy
220 ml vody
8 g sypaného čaje Darjeeling
4 g pektinu
½ vanilkového lusku
Vdolky:
500 g hladké mouky
50 g třtinového cukru
110 g másla
150 ml mléka
150 ml podmáslí
30 g prášku do pečiva
1 g soli
POSTUP:
Čaj zalijeme vařící vodou a necháme vylouhovat. Poté dobře scedíme a vymačkáme. Namočený čaj odložíme stranou, použijeme ho později. Pektin rozmícháme s 10 g cukru a vmícháme do chladnoucího čaje. Přidáme rozříznutý vanilkový lusk. Za stálého míchání tuto směs přivedeme k varu, přidáme zbylý cukr a vaříme na 104 °C. Na závěr přidáme citronovou šťávu a krátce povaříme. Želé nalijeme do skleniček, uzavřeme a necháme zcela vychladnout.
Na vdolky smícháme v míse všechny sypké ingredience, přidáme vymačkaný čaj, kousky studeného másla a vytvoříme drobenku. Poté přidáme tekuté ingredience, hněteme asi 1 minutu, dokud se všechny krásně nespojí a nevytvoří pevné těsto. To zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout. Poté ho na pomoučené ploše vyválíme na sílu asi 2 cm a vykrajovátkem o průměru 5–6 cm vykrojíme kolečka. Odkládáme je na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C asi 20–25 minut do zlatova. Servírujeme ještě vlažné s velmi měkkým máslem a vychladlým želé. Recept je na 20 ks vdolků
Dobrou chuť!