30.výročí Ahmad Tea v ČR - Dort Earl Grey s čokoládovým bergamotovým krémem
Ahmad Tea je v České republice již 30 let a při této příležitosti jsme si připravili něco speciálního. Náš ambasador a cukrářský mistr pan Josef Maršálek u této vzácné příležitosti vymyslel dort z čaje Earl Grey s čokoládovým krémem. Josef je totiž nejen skvělým cukrářem, ale také milovníkem čaje a všeho britského. Přejeme dobrou chuť!
Korpus:
4 vejce M
160 g třtinového cukru
160 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
60 ml vody
70 ml olivového oleje
6 g čaje Earl Grey
6 g prášku do pečiva
1 g soli
Krém:
250 g másla
175 g pudrového cukru
100 g hořké čokolády 70 %
40 ml bergamotového pyré
1 g soli
Kaviár s čajem a bergamotem
130 ml vody
50 ml bergamotového pyré
35 g cukru krupice
15 ml medu
3 g čaje Earl Grey
2 g agaru
Na dokončení:
řepkový olej
olivové listí
50 g pražených mandlí
POSTUP:
Čaj zalijeme vařící vodou a necháme ho dobře vylouhovat, poté scedíme a dobře vymačkáme. K čaji přidáme vejce a cukr. Tuto směs poté vyšleháme do husté pěny. Opatrně do ní zamícháme olivový olej a úplně na závěr všechny ostatní sypké ingredience tak, abychom příliš neztratili objem. Hmotu nalijeme do papírem vyložené dortové formy o průměru 16-18 cm a pečeme při 160 °C asi 30–35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane zcela suchá. Korpus vyjmeme z trouby a necháme na mřížce vychladnout.
Na krém přivedeme k varu pyré a smícháme ho s čokoládou a dobře rozmícháme. V míse utřeme velmi měkké máslo s cukrem do nadýchané hmoty, přidáme sůl a čokoládové pyré a šleháme, dokud nezískáme hladký nadýchaný krém. Není nutné jej zcela přešlehat.
Na kaviár zalijeme čaj vařící vodou a necháme ho dobře vylouhovat. Poté ho scedíme. K tekutině přidáme med, agar rozmíchaný v cukru a směs přivedeme k varu. Vaříme asi 20–30 sekund, sundáme z plotýnky a přimícháme pyré. Tekutinu dáme do squeeze láhve a kapeme do sklenice s velmi chladným, lehce zamraženým olejem kapky. Necháme je v oleji 10 minut odpočinout a poté přecedíme. Olej znovu použijeme později. Kuličky kaviáru propláchneme ve studené vodě.
Korpus dvakrát prokrojíme a naplníme dvěma třetinami krému, zbylým krémem pomažeme strany i povrch dortu. Spodní hranu odekorujeme kousky mandlí, pro větší efekt je při pražení prosypeme cukrem a po vychladnutí obalíme v jedlém zlatém prachu. Kaviár naaranžujeme po obvodu a dozdobíme olivovým listím. Nejlépe chutná v pokojové teplotě.