Bábovka se špetkou čaje
Ke snídani, ke svačině nebo jako sladká odměna po obědě – bábovka je vděčný moučník k jakékoliv příležitosti. Už jako děti jsme ji ve zmenšené podobě plácali z písku a vlastní recept na tu pravou pečenou dobrotu se sdílí snad v každé rodině. Zkuste lehkou změnu. Přidejte do těsta špetku čaje Earl Grey. Uvidíte, jak zachutná i tomu nejmlsnějšímu jazýčku.
Ingredience
Postup přípravy
Do větší mísy dejte cukr, na kousky nakrájené máslo a vaječné žloutky, které nejprve oddělíte od bílků.
Vše utřete do směsi.
V další míse promíchejte mouku, kypřící prášek, mandle a černý čaj z jednoho čajového sáčku. Obě části do sebe zapracujte tak, aby se všechny ingredience propojily.
Bokem si vyšlehejte bílky do tuhé pěny a přidejte do směsi společně s mlékem. Promíchejte tak, aby bylo těsto kompaktní a hladké.
Mezitím si předehřejte troubu na 190°C.
Než dosáhne požadované teploty, olejem nebo máslem vymažte a moukou vysypejte formu na bábovku, aby šla dobře vyklopit. Nalejte do ní těsto a posypte sušenými plody dle chuti.
Dejte péct do trouby na přibližně 40 minut.
Po vychladnutí můžete bábovku vyklepnout z formy a krájet.
Chybu rozhodně neuděláte, když si k vaší Earl Grey bábovce rovnou uvaříte šálek černého čaje s medem a mlékem. Skvělá kombinace.
Nechte si chutnat!