Benefity čaje
Pohladí duši a prospívá tělu
Čaj je oblíbeným každodenním nápojem milionů lidí po celém světě a tvoří zhruba 40 % denního příjmu tekutin. Výzkumy však ukázaly, že kromě lahodné chuti a podmanivé vůně má i řadu zdraví prospěšných účinků.
Hydratuje
Z 99 % je čaj tvořen vodou, přispívá tedy do denního pitného režimu každého z nás.
Setkáváme se s častým názorem, že kofeinové nápoje, tedy i čaj, mají močopudné účinky, tudíž potenciálně zvyšují dehydrataci. Pití čaje však tyto následky nemá, činí-li množství čaje vypitého během jedné konzumace maximálně 6–7 šálků, tedy přibližně 300 mg kofeinu; 190 ml čaje, to je zhruba jeden šálek, obsahuje jen 50 mg kofeinu, což je asi o polovinu méně než v šálku kávy.
Je přírodním zdrojem minerálů a navíc bez kalorií
Samotný čaj nemá žádné kalorie, je přírodním zdrojem minerálů, konkrétně fluoridu, draslíku a hořčíku, a obsahuje i vitamín B2.
Obsahuje antioxidanty
Čaj je hodnotným zdrojem antioxidantů, látek pomáhajích proti volným radikálům v těle. Významnou skupin těchto antioxidantů představují flavonoidy, které jsou důležité v prevenci některých nádorových onemocnění.
Zelené čaje obsahují více jednoduchých flavonoidů, nazývajících se katechiny.
Proces oxidace, kterou čajové listy prochází při výrobě černého čaje, promění tyto jednoduché flavonoidy na komplexnější varianty nazývané theaflaviny a thearubiginy.
Studiemi se zjistilo, že antioxidanty v čaji, hlavně v zeleném, mohou narušovat růst rakovinných buněk močového měchýře, prsu, žaludku, slinivky a buněk kolorektální rakoviny. Zabraňují ucpávání cév, spalují tuk a eliminují oxidativní stres v mozku. Snižují také riziko neurologických poruch, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Snižují i hladinu cholesterolu a riziko mrtvice.